Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ față de propunerile lui Cătălin Rădulescu și semnate de mai mulți deputați de modificare a legilor justiției, potrivit unor surse din cadrul instituției.
„Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți de Senatul României, având în vedere că acesta din urmă exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deținător al suveranității naționale. Propunerea ar trebui să aparțină ministrului Justiției, ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătorești, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale. De asemenea, este necesar avizul CSM, ca reprezentant al magistraților”, se arată în expunerea de motive a propunerii lui Cătălin Rădulescu, de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Același document prevede și faptul că Senatul poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere enumerate anterior, aducând la cunoștința CSM motivele.
De asemenea, în propunere se menționează și revocarea din funcție a șefilor de parchete.
„Revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înalta Curte de Casație și Justiție se face de către Senatul României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată documentul.
Pe ordinea de zi a CSM s-a mai aflat și propunerea aceluiași deputat de a modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
„Art. 24 – (1) Completele de 5 judecători soluționează apelurile și cererile în cauzele judecate în prima instanță de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și judecă și în alte cauze date în competența lor prin lege, precum și ca instanță disciplinară. (2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului”, se arată în expunerea de motive.
Totodată, a fost înaintat CSM și documentul cu propunerea Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM.
Potrivit documentului, inițiatorii propun ca inspectorii judiciari să fie numiți în funcție de inspectorul-șef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani. dintre judecătorii și procurorii care au o vechime de cel puțin 12 ani în magistratură, care au cel puțin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel și au avut calificativul „foarte bine” la ultimele trei evaluări.